Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Balkan ülkelerinde bir dizi temaslarda bulundu. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu başkanlığında düzenlenen iş ve inceleme gezisine meclis üyeleri ve iş camiası temsilcileri katılırken gezi 23-28 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleşti.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’tan başlayan, Mekadonya’nın başkenti Üsküp ile devam eden gezi, Kosova’nın başkenti Priştine’de 4 toplantı, 4 ziyaret ve bölge incelemesi gerçekleştirildikten sonra sona erdi.

İLK DURAK BELGRAD TİCARET VE SANAYİ ODASI

Heyet resmi ziyaretini Belgrad Ticaret ve Sanayi Odasına gerçekleştirdi.  Belgrad Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile yapılan görüşmede Adıyaman’ın ve Sırbistan’ın tarihi, turistik ve ticari durumu ayrıca, Sırbistan ile Türkiye arasındaki ticaret potansiyeli görüşüldü.

Ziyarette konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Belgrad’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Sırbistan’ın Türkiye için iyi bir pazar olduğuna değindi.

Başkan Uslu, ‘dostluğu geçmişe dayanan iki ülkenin arasındaki ilişkileri daha da ileri aşamaya getirmek için buradayız’ diyerek Sırp heyetini Adıyaman’a davet etti.

Konuşmaların ardından ATSO Başkanı Uslu, Belgrad Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına anı takdiminde bulundu.

ATSO heyeti daha sonra Sırbistan Belgrad Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Anıl Kayalar ile görüştü. Ticaret Başmüşaviri Anıl Kayalar’dan Sırbistan’ın ticaret hacmi, iş olanakları hakkında bilgiler alan ATSO heyeti, başmüşavirlik hizmet binasını gezdi. Karşılıklı konuşmaların ardından ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Sırbistan Belgrad Büyükelçiliği Müsteşarı Anıl Kayalar’a anı takdiminde bulundu.

İKİNCİ DURAK MAKEDONYA-TÜRKİYE TİCARET ODASI

İş ve inceleme gezisinin 2. Gününde temaslarını Makedonya’nın başkenti Üsküp’te devam ettiren ATSO Heyeti Makedonya-Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı. Burada heyete Üsküp Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu da eşlik etti. Heyeti Makedonya-Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ajdovan Ademoski karşıladı.

ATSO Heyeti’nin bir sonraki durağı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makedonya Temsilciliği oldu. Heyet, MÜSİAD Mekedonya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ardiyan İsmail tarafından ağırlandı. Başkan Yardımcısı Ardiyan İsmail, MÜSİAD’ın Mekedonya’daki yapılanması, gerçekleştirdiği faaliyetler ve üye profili hakkında heyete bilgi verdi. Balkanlardaki Türk işadamları ile yapılabilecek yatırım ortaklıkları ve işbirliği noktasında projeler geliştirilebileceğini de ifade eden Ardiyan İsmail bu konuda desteklerini esirgemeyeceklerini sözlerine ekledi.

Oldukça samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman’ı tanıtarak kentin sektörel yapısını anlatırken Makedon İşadamlarını Adıyaman’a davet etti.

ATSO Heyeti iş ve inceleme gezisinin son gününde temaslarını Kosova’da sürdürdü. Başkent Priştine’de Kosova-Türkiye Ticaret Odası ile birlikte Yönetim Kurulu Toplantısı yapan ATSO heyeti daha sonra Priştine Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Tamer Topaloğlu ile görüştü.

İş ve inceleme gezisinin verimli geçtiğinin altını çizen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, şunları söyledi: “İş dünyasında üretimin yanında ürettiğini pazarlamak, yeni pazarlara açılmak önem kazandı. Küresel kavramdan etkilenmemek mümkün değil. Bunun için üyelerimizin fuarlara teşvik ediyoruz. Sırbistan, Mekadonya ve Kosova’da temaslarımız oldu. Üyelerimizi dünyadaki üreticilerle buluşturmak asli görevlerimizin arasındadır. Bu gezileri KOSGEB desteğiyle düzenliyoruz. Ülke kalkınması daha çok üretip daha çok satmamızdan geçiyor. Küresel ekonominin de getirdiği bazı dezavantajları da göz önüne getirirsek daha çok geziyor olmamız ve ürettiğimiz mamulleri dünya pazarına sunmamız lazım. Çok verimli bir gezi oldu. Gezimize katılan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde Türkiye için yeni ihracat kapılarına iş ve inceleme gezileri düzenleyeceğiz” dedi.