Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katıldığı istişare toplantısında söz alarak, sulu tarım için önem arz eden Koçali, Gömükan ve Çetintepe barajlarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Odamız Konferans Salonunda düzenlenen ‘Adıyaman ili Tarım sektörü değerlendirme toplantısı'na katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda söz alan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman’ın tarımsal sulamada Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu ifade ederek; “Sayın Bakanım; Tarım Bakanı olmanız hasebiyle Ticaret ve Sanayi Odası olarak tarıma bağlı sanayiyle ilgili birkaç hususu sizlere arz etmek istiyorum. Adıyaman bir tarım ilidir. 40 bin ailemiz tarımla iştigal etmektedir. Adıyaman’ın Atatürk Barajıyla ilgili ne kadar fedakarlık yaptığını sizde bizim kadar biliyorsunuz. Türkiye’de sulanabilir arazi ortalaması yüzde 35 civarındadır. Bizim sulanabilir arazimizin oranı şu anda yüzde 13’lerdedir Sayın Bakanım. Cazibeyle su Şanlıurfa’ya gidiyor. Şanlıurfa’da Adıyaman’da bizimdir hepimiz bir bütünüz. Bizim şu anda cazibeyle gelebilecek üç tane projemiz var. Burada tarımla uğraşan 40 bin ailenin durumu bu üç baraja bağlıdır. Çünkü bu barajların bitirilmesiyle birlikte ilimizde sulu tarıma geçiş olacaktır. Bu üç barajın bir an önce devreye geçmesi gerekmektedir. Adıyaman’ın kurtuluşu, istihdamın arttırılması bu projelerimizin bir an önce bitmesine bağlıdır. Bu konuda sizi de ilimizin bakanı bilerek desteklerinizi bekliyoruz. Koçali, Gömükan ve Çetintepe, Kahta Büyükçay barajları bizim için hayati önem arz etmektedir. Bu projelerin ilerleme oranı yüzde 70’lerde kimisi yüzde 50’lerdedir. Bir an önce bunların devreye alınıp iletim kanallarıyla birlikte bu işin bitmesi lazım. Adıyaman’ın yegane kurtuluşu bundadır. Sayın Bakanım bunları niye söylüyorum. Şu anda Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 60’ını Şanlıurfa karşılıyor. Türkiye’de biz şu anda benimde sektörüm olduğu için biliyorum 1 milyon 600 bin ton balya pamuk tüketiyoruz. Bunun 485 bin tonu sadece Şanlıurfa’da üretilmiş. Biz bundan 3 sene önce Türkiye’de tükettiğimiz pamuğun yüzde 30’unu üretiyorduk yüzde 70’ini ithal ediyorduk. Yılda 3.5 milyon dolar dışarıya paramız gidiyordu. Cari açığın önüne geçmenin yolu bu olsa gerek. Biz kendi içimizde millileşelim yerlileşelim. Biz kendi pamuğumuzu üretip çiftçimizi desteklersek bunu üretip Avrupa’ya sattığımız zaman zengin olabiliriz. Bakanlık olarak pamuk üretimine destek vermeniz lazım”