Adıyaman Üniversitesinde Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) faaliyetleri kapsamında “2. Kamu-Üniversite-Sanayi Buluşuyor” adlı etkinlik düzenlendi.

Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Daştan, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyamanlı iş adamları, sanayiciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri hazır bulundular.

Üniversitelerde oluşturulan bilgi birikimi ile sanayideki sorunların çözümüne yönelik çalışmaların artırılması, bilginin sermayeye dönüştürülmesi ve dolayısıyla gelişim için aktif bir rolün üstlenilmesi amacı ile gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Daştan, küresel bir pazara dönüşen dünyada teknolojiyi bilim ile bir araya getirip üreten toplumlar müreffeh toplumlar olabileceğinin altını çizdi.

ATSO BAŞKANI USLU: “TEORİK VE PRATİĞİ BİR ARAYA GETİRMEMİZ GEREKİYOR”

Üretim için teorik ve pratiğin yan yana gelme şartı olduğunu belirten ATSO Başkanı Mustafa USLU: “Teknolojide geri kaldık. Maalesef tüketici bir toplum haline geldik. Teorik ve pratik bilgiyi bir araya getirerek üretimi had safhaya ulaştırmamız gerekiyor. Görüldüğü gibi ekonomi kötü oldukça dış güçler saldırılarına devam ediyor. Güçlenmemiz ele vermemiz ve çok üretip ürettiğimizi dışarı satmamız gerekiyor” dedi.

OSB BAŞKANI ÇELENK: “HEDEFİMİZ KALİFİYE ELEMAN VE İSTİHDAM”

OSB Başkanı Abdulkadir ÇELENK yaptığı konuşmada hedeflerinin ilimizin kanayan yaralarından biri olan kalifiye eleman eksikliğini gidermek ve istihdam sorununu ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

Çelenk: “Öncelikle sermaye ve bilginin bir araya gelmesi gerekiyor. OSB’deki 300 hektarlık alanda 126 girişimcimiz 12000 civarında da işçimiz mevcuttur. İstihdam ve üretim konularında her zaman olduğu gibi gün de titizlikle ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyorum. OSB’ye iş bulmak için gelen üniversitemiz mezunu gençlerin yeterli donanımda olması bizler için çok önemli. Donanımlı insan donanımlı iş yapar donanımlı iş pazarda daha çabuk müşteri bulur. Türkiye’nin kaynakları zaten kıt. Bu nedenle doğru üretip doğru miktarda tüketmeliyiz” dedi.

DAŞTAN: “ÜLKEMİZİN 2023 HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN BÜYÜK BİR SİNERJİ YARATMALIYIZ”

Daştan: “Bilginin kaynağı olan üniversitelerin sanayi yani teknoloji ile bir araya gelmesi önemli bir hal aldı. İngiltere ve Amerika’nın 1800’lü yıllarda bu değişime öncülük etmiş, 1990 yıllarında KUSİ kapsamında çeşitli merkezler açılmış ve 2015-2018 yılları arasında KUSİ strateji projeleri üretilmeye başlandı. Ülkemizin 2023 ve daha sonraki hedeflerine ulaşmak için kamu alanında yatırımlara önem veren bir yol haritası çizilmiştir.  Bunlardan en önemlisi Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Strateji ve Eylem Planı’dır. Bu eylem planı ile hep birlikte yürümeli ve büyük bir sinerji yaratmalıyız” dedi.

REKTÖRÜMÜZ PROF. DR. GÖNÜLLÜ: “ İNSANIN AKLI VE BİLGİSİ YÜRÜMELİ”

İlmin mesh edildiği yerlerin üniversiteler olduğunu, insanın akıl ve bilgisinin yürümesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. GÖNÜLLÜ: “ Bilginin üretime dönüşmesi ve ekonomiye yansımasının yolu üniversitelerden geçer. Elimizin altında üniversite olarak yok yok. Her türlü materyal ve laboratuvar mevcut. Elimizdeki imkânlarla üretip, ürettiğimizi vermeyi bilen toplumlar olmalıyız. Değerli çalışmalara imza atmalıyız. Örneğin savunma sanayinin ülkemizin önünü açacağına inanıyorum. Hedefimize ulaşabilme açısından Kamu, Üniversite ve Sanayi İşbirliği’ni geliştirmemiz ve artırmamız gerekiyor. Bugün gerçekleştirilen toplantının önemine bir kez daha vurgu yaparken, önemli adımlar atılmasına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri özellikle Teknokent bünyesinde öğretim elemanlarının şirket kurulması ile ilgili destekler başta olmak üzere ilgili bakanlık bünyesindeki destekler hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirdiler.

TTO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Ayaş KUSİ faaliyetleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden Uzman Aynur Emre “Dijitalleşen dünyada mesleklerin gelişimi”, Mühendis Recep Uzungil KUSİ Platformu, Uzman Hakan Bal ise KUSİ faaliyet alanları hakkında bilgilendirme yaptılar.