“Adıyaman'ın Geleceğinde Tarım ve Gıda Paneli"

• 30.11.2019
  • adiyamantso

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Adıyaman Üniversitesi arasında sektörlerin sorunlarının üniversite-iş dünyası iş birliği kapsamında çözümüne ilişkin Odamızın ev sahipliğinde “Adıyaman'ın Geleceğinde Tarım ve Gıda Paneli" düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Adıyaman Belediyesi'nin işbirliği ile ATSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu,  İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, paydaş kurum ve kuruluşların yöneticileri, Üniversite akademik çalışanları, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynal Tümsavaş, tarım konusunda önemli problemler olduğuna vurgu yaptı.

Üretimin ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığına vurgu yapan Tümsavaş, “Dünyadaki 8 milyarlık nüfusun yüzde 10’u açlıkla mücadele ediyor. Bu insanlar, genellikle emperyalist güçlerin baskı altına tuttuğu ülkeler de yaşayan insanlar. Üretimin yeterli olduğu dönemlerde de açlıkla mücadele eden insanları görmek, tarım ürünlerinin dengeli bir şekilde paylaşılmadığını göstermektedir. Var olan sorunun çözümü, akıllı ve gerçek verilere dayalı bilimsel yaklaşımlarla yapılabilir” dedi.

İl Müdürü Alan, “Adıyaman’a Üretim Anlamında Önemli Bir İvme Kazanacak”

Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan yaptığı konuşmada, gerçekleştirilen etkinliğin ardından elde edilecek olan verilerin hayati önem taşıdığını belirterek, “Adıyaman’da yıllardan bu yana mücadelesini verdiğimiz bir konu üzerine birbirinden önemli dört kurumun paydaş olarak elini taşın altına koyması bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bu organizasyonun önemli sonuçlara gebe olacağını düşünüyorum. Tarım ve üretim anlamında önemli bir ivme kazanmış, çıtasını yükselten bir Adıyaman için çok güzel işler başaracağımızdan hiç şüphem yok.” dedi.

Başkan Uslu, “Tüketen Bir Toplum Olduk”

ATSO Başkanı Mustafa Uslu ise, Türkiye’de üreten toplum modelinden ürettiğinden fazla tüketen toplum modeline geçildiğini belirtti.

İnsanların, çalışmak yerine devlet tarafından verilen cüzi rakam ve yardımlarla geçinmeyi tercih ettiğinin altını çizen Uslu, “Üzülerek söylüyorum ki Türkiye’de tüketici bir toplum haline gelmiştir. İnsanlar çalışmak yerine devletin verdiği işsizlik maaşı gibi yardımlarla geçinmeye çalışıyor. Tembel bir toplum olduk. Bir Ankara, bir Konya ile neredeyse aynı yüzölçümüne sahip olan Hollanda’da envai türlü tarım ürünü yetiştiriliyor. İnsanların refah seviyeleri en üst düzeyde. Artık bunları örnek almalıyız. Üretmeliyiz, çalışmalıyız.” dedi.

Rektör Turgut, “Doğru Uygulamalarla Çok Önemli Sonuçlar Alabiliriz”

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut konuşmasında, Adıyaman’ın geleceğinde tarımın hayati önem taşıdığına vurgu yaparken, doğru tarım uygulamalarıyla önemli neticeler alınabileceğini söyledi.

Adıyaman Üniversitesinin tarım alanında önemli hamleler yapacağını da sözlerine ekleyen Turgut, “Üniversitemiz ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesi için her türlü projede var olmaya devam edecektir. Biz, Üniversite olarak tüm sektörlere eşit mesafedeyiz ancak tarıma ayrı bir önem veriyoruz.  Adıyaman bir tarım şehridir. Çünkü bakir su kaynaklarımız var. Kuzey’de gerek iyi tarım gerekse de organik tarım yapılabilecek çok alanımız var. Üniversite olarak şehirle entegre olmuş ve bulunduğu coğrafyaya bilimsel ve kültürel katkı sunmaya çalışan bir anlayışa sahibiz. İlimizin kalkınmasına katkı sunmak için tüm sektörel toplantılarda yerimizi alacağız. Amacımız, bilimsel çalışmaların sonucunda kalkınmaya her yönüyle katkı sunmaktır. Gerçekleştirilen toplantılarda önemli kararlar ve fikirler çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi TRC 1 bölgesinde tarımsal gelir ve istihdamın arttırılması amacıyla modern fidan ve fide merkezinin kurulmasıdır. Yine ilçe bazlı organik tarım üretimi ve organik tarım ürünlerinde markalaşmaya gidilmesi gerekmektedir.  Adıyaman’ın bademi var ama bademi işlemeliyiz. Bademden birçok ürün elde edilebilir. Bademli gıdalar veya kozmetik alanında kullanabiliriz” dedi.

Başkan Kılınç, “Teorik ile Birlikte Pratiğe de Önem Vermeliyiz”

Panelde konuşan Adıyaman Belediye başkanı Süleyman Kılınç ise, tarım alanında teorik bilginin yanı sıra pratiğe de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Kılınç, “Tarım Adıyaman İçin çok önemli bir husus. Tarım, insanımızın önemli geçim kaynaklarından biri. Tarımda ve üretimde devamlılığın esas olduğu su götürmez bir gerçek. Üretimin devamlılığı anlamında bugün burada dört önemli kurumun bir araya gelmesiyle birlikte güzel kararlar alacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

Panelin bilimsel oturum kısmında ise, İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz tarafından “TRC 1 Bölgesinde Tarımsal Kalkınmanın Yeri ve Önemi”, Dr. Nevzat Birişik tarafından “Adıyaman’ın Geleceğinde Tarım ve Gıda, Stratejiler Ve Öneriler”, Dr. Ayşe Ceren Bayram tarafından “Adıyaman’da Organik Tarımın Geçmişi: AR_GE ve Üretim”, Dr. Ramazan Aslan tarafından “Adıyaman’da Tarım Sektörünün Sosyal Ve Ekonomik Eğilimi”, Dr. Ela Tohumcu tarafından “Adıyaman’da Organik Tarım Eğilimi”, Adil Alan tarafından ise “Ulusal Tarım Şurası ve Adıyaman’ın Katkısı” konularında sunumlar yapıldı.

Panelin ardından panelistlere plaket takdimi yapıldı.

“Adıyaman'ın Geleceğinde Tarım ve Gıda Paneli"