ATSO’da “Yerinde Dönüşüm” Anlatıldı

ATSO’da “Yerinde Dönüşüm” Anlatıldı

Katılımın oldukça yüksek olduğu toplantıyı ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan yönetirken toplantıya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Faysal Ergezen, inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimar ve mühendisler katıldı. Depremde evini, iş yerini kaybeden ve yerinde dönüşüm uygulamasından yararlanmak isteyen depremzede vatandaşlar yaklaşık 3 saat süren toplantıda taleplerini iletti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan; “Bilindiği üzere 6 Şubat depremleriyle şehrimizde ağır yıkım yaşadık. Yaşanan felaket doğal olarak büyük bir barınma sorununu ortaya çıkardı. Konutlarla birlikte şehrimizde işyerlerimizde kullanılamaz hale geldi. Çarşı olarak tabir ettiğimiz alanlardaki büyük yıkım ise şehrimiz ekonomisine ciddi darbe vurdu. Elbette tüm bunlar nitelikli iş gücü ile istihdam ve ticarete katkı sunan iş insanlarımızın göç etmesini beraberinde getirdi. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak deprem sonrası süreçte yerinde dönüşüm ve hak sahipliği ile alakalı üyelerimizden gelen talepleri Bakanlık nezdinde sıcak tutmaya gayret gösterdik. Önümüzdeki süreçte de üyelerimizin hak kaybı yaşamaması ve şehrimizin en kısa sürede ayağa kalkması için çalışmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket ise, yerinde dönüşümün vatandaşlara doğru anlatılması ve yapılacak bilgilendirmenin önemine dikkat çekerek yetkililere teşekkür etti.

ŞAHİN: “YERİNDE DÖNÜŞÜME YOĞUN BİR TEVECCÜH VAR”

Yerinde dönüşüm modelinin şehirlerin kültürel, sosyolojik ve demografik yapısını korumayı hedeflediğini ifade eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Ahmet Şahin; “Kulaktan kulağa geçen çeşitli bilgi kirliliklerine neden olan durumlar oldu. Bizler buna sebebiyet vermemek için 24 tane ofis kurduk. Bütün İl Müdürlüklerimizi bu anlamda görevlendirdik ve onlarda kriz masaları oluşturdular. Gelinen noktada depremzede vatandaşlarımızın çok yoğun bir teveccühüyle Sayın Bakanımızın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek destekleriyle 200 bin başvuruya ulaşmış durumdayız. Sizlere kısaca yerinde dönüşüm modelinin ne olduğunu size anlatmak istiyorum. Malumunuz topraklarda son bin yılda meydana gelmiş en büyük felaketten bahsediyoruz. Bundan direkt olarak 11 ilimiz dolaylı olarak 30 ilimiz etkilendi” dedi.

“BÜYÜK FIRSATI DEĞERLENDİRİN”

Yerinde dönüşüm modelini büyük bir fırsat olarak niteleyen Şahin; “Neden yerinde dönüşüm? Bizlerin tarihi, kültürü olması hasebiyle illerimizin kendi demografi, sosyolojik ve kültürel yapısı olması hasebiyle bu illerimizin depremden sonra kaderine bırakılmaması için yerinde dönüşüm. İnsanların memleketlerini terk ederek başka diyarlara gitmemesi için yerinde dönüşüm. Mevcut kültürümüzü koruyabilmek için yerinde dönüşüm. Bunlar büyük bir fırsat olarak siz değerli vatandaşlarımıza aynı zamanda bu işle uğraşan kişilerin yereldeki ekonomik imkânları canlı tutabilmesi adına yapılmış bir projedir. Biliyorsunuz illerimizde ilk etapta bizler il merkezimizin çevrelerinde rezerv alanlar belirlemek suretiyle Toplu Konut İdaremizle, Emlak Konutumuzla ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzle, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüzle bütün paydaşlarımızla imar ve inşa çalışmalarına başladık. Yaklaşık şu ana kadar 180 bin konutun ihalesi gerçekleştirilip temelleri atılıp yaklaşık 40 bini ise teslim noktasına kadar yaklaşmış durumdalar. Adıyaman yerinde dönüşüm modelinde şükürler olsun bu başvurular sonrasında ilk ruhsatı kesen ilimiz oldu. Şu anda 50’ye yakın zemin etüt çalışmaları devam eden vatandaşlarımız var. Bizler bütün kolaylaştırıcı yöntemleri sizlere sunuyoruz”

Toplantı sonunda vatandaşların yerinde dönüşüm ile ilgili merak ettiği sorular cevaplandırıldı.