Hazine Bakanı Şimşek, İş Dünyasıyla Bir araya Geldi
Toplantıyı yöneten Başkanımız Mehmet Torunoğlu, üyelerimizin sorunlarını Bakan Şimşek’e aktardı. Torunoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada; “Bildiğiniz üzere 6 Şubatta meydana gelen depremler sonucu memleketimiz büyük bir yıkıma uğradı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu yıkımın ardından devletimiz ve milletimiz asrın dayanışmasını göstererek yaralarımızı sarmak için mücadele etti. Barınma sorunu başta olmak üzere deprem bölgesini normale döndürmek amacıyla yapılan çalışmalardan dolayı başta Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve siz kıymetli bakanlarımıza teşekkür ediyoruz.
Depremde ilimizin neredeyse 3/2’si yok oldu iş yerlerimiz üretim tesislerimiz yerle bir oldu.
Aralarında Milletvekilimiz Yakup Taş, ATSO başkanımız İrfan Torunoğlu, Belediye Başkan Yardımcımız Şerif Ayaz’ın da bulunduğu 100’ü aşkın üyemiz binlerce personelimiz vefat etti. Yardım faaliyetleri başta olmak üzere birçok konuda ilimiz komşu büyükşehirlerin gölgesinde kaldı, konumu ve hava şartları nedeniyle mağdur oldu. Deprem bölgesindeki destek paketlerinin Adıyaman’ın bu mağduriyeti de göz önünde bulundurularak ilimize pozitif bir ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Bugün yaşanan onca zorluğa rağmen üretmek ve istihdam sağlamak için mücadele eden iş dünyamızın kıymetli mensupları ile bir aradayız. Depremin hemen ardından sonrası ilimizden çevre illere yoğun bir göç başladı, bu göç kervanına katılmayan tek grup iş verenler oldu.
İş dünyası memleketini terk etmedi mücadele etmeye devam etti. Bizler ilimizin normale dönebilmesindeki en büyük gücün üretim ve istihdam olduğunu biliyoruz. Sizlere Bugün aramızda bulunmanızdan dolayı duyduğumuz memnuniyeti de ayrıca ifade etmek istiyorum. Sn bakanım ilimizin ve üyelerimizin başlıca sorunlarını müsadenizle vaktimizi de daha verimli kullanmak adına sizlerle paylaşmak istiyorum. Depremin üzerinden geçen 6 ay’a rağmen işletmelerimiz normale dönemedi Halkbank üzerinden esnafın kullandığı krediler ertelendi fakat işletmelerin banka kredi ödemelerine erteleme gelmedi, ödeme güçlüğünün sürdüğü bu dönemde banka kredi ödemelerinin ağır yıkım yaşayan ilimizde tekrar ertelenmesini talep ediyoruz.
Çevre Şehircilik Bakanlığımızın hazırladığı yerinde dönüşüm kampanyasını yıkılan iş yerleri ve üretim tesisleri için de uygulayıp,
hibe ve faizsiz kredi desteğiyle iş yerlerimize tekrar kavuşup üretmek, istihdam sağlamak ve ilimizi ayağa kaldırmak istiyoruz.
Kredi garanti fonunun deprem bölgesi için ayırdığı limitlerden maalesef üyelerimizin büyük çoğunluğu faydalanamadı, ilimizdeki banka şubelerinin tamamına yakını yıkıldı
mobil şubelerin oluşturulması zaman aldı bu sürede de kgf limitleri bitti.
Bizler 11 ili kapsayan paketlerin yerine il ve ilçe bazlı yeni kredi paketleri talep ediyoruz. KOSGEB destekli ve diğer ticari krediler için bankalar tarafından kefalet ve ipotek şartlarının ağırlaştırılması üyelerimizin finansmana erişmesini kısıtlıyor bu konuda bölgemize kolaylık sağlanmasını istiyoruz.
İlimizde deprem sonrası TYP adı altında 9.000 hemşerimiz sözleşmeli olarak istihdam edildi, hem verdiğimiz iş gücü göçü hem de TYP nedeniyle sanayicilerimiz işçi bulmakta zorlanıyorlar. OSB’miz % 30 verimle çalışıyor.
TYP’de çalışan personellerimizi İŞKUR vasıtasıyla İşbaşı eğitim programına dahil edebilirsek hem iş gücü ihtiyacımızı karşılamış oluruz hem de çalışanlarımız 6 veya 9 ay değil de süresiz bir şekilde iş sahibi olmuş olurlar.
6.Bölge teşviğinin işletmelerimize ilave personellerin yanında mevcut personellerimizin de faydalanması hususunda sizlerden destek istiyoruz. Esnaf Kredi Kooperatiflerimizin Halk Bankası vasıtasıyla üyelerine kullandırdıkları esnek ve düşük faizli kredi paketlerinden Ticaret ve Sanayi odası üyelerimiz faydalanamıyor, özellikle Adıyaman özelinde bu sayı 4.000 civarında. Kamu bankaları vasıtasıyla bu kredi paketlerinden üyelerimizin de faydalanması için TOBB başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da çalışması mevcut sizlerden bu konuda da destek bekliyoruz. Devletimizin desteği olmadan Biz sanayiciler bu yıkımın tek başımıza üstesinden gelemeyiz, ama sizlerin desteğiyle kentimizi yeniden ayağa kaldıracağımızdan şüphemiz yoktur. Ben bu vesileyle sizlere teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.
Sanayicilerin sorunlarını dinleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem bölgesi Adıyaman’a muazzam yatırımlar yapıldığını belirterek finansmana erişim konusunda gerekli adımların atılacağını söyledi. Para politikası noktasında değişikliğe gittiklerini ifade eden Bakan Şimşek, 2024 yılının ikinci yarısından sonra bunun yansımalarının kamuoyunda görüleceğini dile getirdi.
Bakan Şimşek moderatörlüğü nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Torunoğlu’na teşekkür ederek iş dünyasının yanında olduklarını kaydetti.
Toplantıya Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, Milletvekilleri Resul Kurt, İshak Şan, Mustafa Alkayış, Hüseyin Özhan, Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı.