Torunoğlu, TRT Diyarbakır Radyosunda ATSO’nun Projelerini Anlattı
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, TRT GAP Diyarbakır Radyosu’na telefonla bağlanarak ‘Bölge Gündemi’ Programında Bahar Uygur’un ATSO’nun projelerine dair sorularını yanıtladı.
Programdan satırbaşları şöyle:
Soru: Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının sunduğu iki proje kabul gördü. Bunlardan birisi Gastronomi Merkezi Projesi diğeri Sosyal Girişimcilik Merkezi Projesi. Her iki projeden de bahsetmenizi rica ediyoruz.
-İpekyolu Kalkınma Ajansına geçtiğimiz aylarda yaptığımız başvuru sonucunda iki projemiz kabul gördü. Bunlardan birisi Sosyal Girişimcilik Merkezi. Burada hem kadın ve genç girişimcilerimizin hem de diğer üyelerimizin fikirlerine, yeni girişimlerine kuluçka merkezi diye nitelendirdiğimiz bir ortamda geliştirebilmelerini sağlayacağız. Aynı zamanda deprem sonrası iş yerleri yıkılan üyelerimizin misafirlerini ağırlayabilecekleri mobil ofisler de tasarladık. Sosyal Girişimcilik Merkezi hem genç ve kadın girişimcilerimize destek vermiş olacağız hem de depremzede üyelerimizin de yayında olmaya çalışacağız. Bir diğer projemizde Gastronomi Merkezi Projesi. Adıyaman Valiliğimiz ve Üniversitemizle beraber yürüttüğümüz bir proje. Burada yöresel yemeklerimizi, lezzetlerimizi tanıtacağız. Adıyaman’ın çok ciddi yöresel lezzet gücü var. Bunları da hem dünyaya hem ülkemize hem misafirlerimize tanıtmak amacıyla Gastronomi Merkezi projelendirmiştik. Bu proje kapsamında Adıyaman’ın tarihi yemeklerini misafirlerimize sunma imkânımız olacak hem de bunları kayıt altına alacağız. Aynı zamanda bunun bir eğitim bölümü var. Burada meslek edindirme kurslarımız var. Özellikle hizmet sektöründeki restoran sahibi üyelerimize garson, komi, aşçı gibi personelleri de yetiştirmiş olacağız.
Soru: Mutfağına güvenen iller biz neden ilimizin lezzetlerini parlatmıyoruz ki sorusuna cevap olarak çeşitli fuarlar düzenliyorlar merkezler kuruyorlar. Anladığımız kadarıyla Adıyaman’da bu gastronomi merkeziyle bunlardan birisi olacak. Adıyaman’ın bu anlamda nasıl bir potansiyeli var. Acaba kaç tescilli ürünü var, bu gastronomi merkezinde meslek edindirme kursları dışında başka neler yapılacak?
- Adıyaman’da yöresel lezzet bakımından aslında büyük bir zenginlik var. Tabi tarihi turistik alanımızda çok fazla. Bunlardan Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Perre Anti kenti, Safvan Bin Muattal’ın makamı da yine Samsat ilçemizde. Tescilli ürünlerimiz var. Bunlardan birisi Adıyaman etsiz çiğköftesi. Herkesin malumu. Onun dışında Adıyaman dutu var. Bunların yanında tescili devam eden başvurusunu yaptığımız ürünlerimiz var. Bunlar içerisinde Adıyaman hıtabı ve bademi var. Bademde Türkiye’nin hemen hemen yarısını Adıyamanlı çiftçiler karşılıyor. Burada aslında bu ürünlerin patent sürecini Avrupa Birliği ve Türkiye’deki coğrafi işaret sürecini de yönetmiş olacağız. Sadece Ticaret ve Sanayi Odası için değil Adıyaman için çok kıymetli bir proje. Bunun turizme de katkısı olacağına inanıyoruz. Deprem sonrasında yatak kapasitemizde bir düşüş olmuştu. İnşallah bu potansiyeli gördüklerinde yatırımcılarımızda yeni turizm tesislerini açmak isteyeceklerdir. Bu gibi projelerle depremde çok büyük hasar almış ilimizi bir şekilde toparlamaya yaraları sarmaya çalışacağız.
Soru: Peki, bu her iki merkezde 365 gün hizmet verecek mi?
-Gastronomi Merkezimiz 365 gün hizmet verecek. Sosyal Girişimcilik Merkezimizde hafta içi ve Cumartesi günleri hizmet verecek. Talep doğrultusunda esnetebiliriz.
Soru: Gastronomi merkezinden bahsettik. Sosyal Girişimcilik Merkezinin de detaylarından bahsetmek isteriz. Tabi girişimcilik cesaret isteyen bir şey. Aslında birçok gencin içinde cesaret var. Parlak zihinlerinde güzel fikirler var elbette. Bu merkez özellikle kadın ve gençlere hizmet edecek demiştiniz. Peki, fikri olan cesareti olan bir genç gelip burada danışmanlık hizmeti alabilir mi?
-Zaten en önemlisi fikir. Fikriyle gelen gencimiz burada o fikrini olgunlaştıracak. Bizlerde onlara melek yatırımcı noktasında da destek olacağız. Bazı arkadaşlarımızın maddi gücü var ama proje yok. Bazı gençlerimizin de elinde projeleri var ama maddi güçleri yok. Aslında onları bir araya getirerek projenin iki ayağını da tamamlamış olacağız. Aynı zamanda depremde bizim 120’ye yakın üyemiz vefat etti. Bunlar içerisinde şirketlerin yönetici pozisyonuna geçen ev hanımlarımız da var. Bu şirketlerin kapanmasını bizlerde istemiyoruz. Biz burada hem gençlerimize hem ev hanımlarımıza deprem sonrası mecburiyetten dolayı yönetici pozisyonuna gelen eşini, annesini, babasını ailesinden birini kaybeden üyelerimize de biz burada danışmanlık hizmeti vereceğiz. Finansal yönetim, ön muhasebe, yönetim, liderlik, diksiyon ve gelişim üzerine de katkı sunacak eğitimler vererek onların iş hayatına da adapte etmeye çalışacağız.