Torunoğlu, TRT Diyarbakır Radyosunda Mücbir Sebep Halini Değerlendirdi
Programdan satırbaşları şöyle:
SORU: Mücbir sebep halinin uzatılması isteniyor, son tarih 31 Ağustos. Daha önce 30 Nisan’dı. Bir uzatma yapılmıştı fakat yeterli gelmediği söyleniyor. Yeniden uzatılması isteniyor. Biz durumu sizden dinleyebilir miyiz?
- Mücbir sebep hali Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde geçerli olan içerisinde hem SGK primleri hem kurumlar vergisi gibi birçok vergiyi barındıran mükelleflerin bu konuda ödemelerde bir ötelenme sağlayan bir sebep hali ilanıydı. Sizin de bahsettiğiniz gibi 31 Ağustos'ta bu tarih sona erecek. Tabi deprem bölgesine baktığımızda özellikle Adıyaman özelinde depremin yarattığı sıkıntıları tam anlamıyla çözmüş değiliz. Kalıcı konutlarımız bir yandan devam ediyor. Bir yandan teslimatlar da devam ediyor. Özellikle bu konuda devletimiz depremde de vatandaşlarımızı yalnız bırakmadı. Sizlerin aracılığıyla da tekrar teşekkür ediyorum. Ancak ticari noktada biraz problemlerimiz var. Halen iş yerlerini açamayan çok sayıda esnafımız var bir kent meydanı projemiz var. Bu proje kapsamında yaklaşık 3.000'e yakın esnafımızın yer değiştirmesi söz konusu. O yüzden biz mücbir sebep halinin esnaflarımız iş yerlerine tamamen taşınana kadar devam etmesini istiyoruz.
SORU: Peki Sayın Torunoğlu, biz dinleyicilerimizle de paylaşmıştık. Ticaret ve Sanayi Odası başkanları bir toplantı yaptı. Neler görüşüldü?
- Tabii daha önce biz ilkini Hatay'da gerçekleştirmiştik. Geçen hafta da ilimizde oda başkanlarımızı ağırladık. Başta tabi ki mücbir halinin ilanıyla ilgili bir konuşma yaptık ama onun dışında yine deprem bölgesinde vergi mükelleflerinin yaşadığı problemleri de dile getirdik. Şu an için en acil olan kısım malumunuz çok az bir süremiz kaldı. 30 Ağustos’ta sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılmasıydı. Aynı problemi mali Müşavirler Odası Başkanımızda yaşıyor. Çünkü mali müşavirlerin de şu an doğru düzgün bir iş yerleri olmadığı için genellikle konteynerlerde çalışıyorlar. Burada hava 45 derece sıcaklığında. Gerçekten burada iş yapmak çalışmak da çok zor. Depremin verdiği manevi zararları da düşünürsek insanların halen aslında psikolojisi de tam anlamıyla yerinde değil. Yani mücbir sebep hali uzatılmazsa genel anlamda çok büyük bir problem yaşayacağız.
SORU: Sayın Torunoğlu, Adıyaman depremlerden en büyük yıkımı alan illerden biriydi. Hatta sonrasında sel de yaşamıştı. Siz bu toplantıyı deprem illeri oda başkanlarıyla yaptınız. Peki diğer illerin oda başkanları ne tür geri bildirimlerde bulundu. Yine o illerde de durum Adıyaman’daki kadar sıkıntılı mı?
- Tabi ortak problemlerimiz var. Bir kısım daha az bir kısım fazla. Özellikle Hatay ve Adıyaman'da çok ciddi problemler var. Özellikle şehrimizde nüfusu oranla en büyük yıkımı yaşadık. Kahramanmaraş'ta yine bir bölgede özellikle yıkım var. Gaziantep'in sadece Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ciddi problemler var. Malatya'da da can kaybı var. İkinci depremin verdiği bir hasar var. Özellikle bu depremde Adıyaman en çok etkilenen il diyebilirim. Çünkü diğer illeri de gezdim dolaştım. Bizim yüzölçümümüze göre ya da nüfusumuza göre hem vefat hem yıkılan bina sayımız çok fazla. Bu konuda özellikle yetkililerden Adıyaman özelinde ve deprem bölgesine destek vermelerini bekliyoruz.
SORU: Sayın Torunoğlu, yapılan bu toplantılar neticesinde ne ortaya çıktı. Yani talep edilen tam olarak nedir? Ne olması istendi?
- Deprem bölgesinde başta finansmana erişimde bir problemimiz var. Depremzede esnaflarımıza uygun vadeli faizsiz kredi desteği talebinde bulunduk. Aynı şekilde bu mücbir sebep halinin uzatılması ile beraber bir enflasyon muhasebesi programı da aslında devreye girecekti. Mücbir sebep hali uzatıldığından dolayı o da bizim bölgemizde askıya alınmıştı. Şu an mükelleflerimiz aslında çok bilinçli de değiller. Bunun bilgilendirmesi de çok fazla yapamadık çünkü daha acil daha önemli problemleri var. Yeni yeni iş yerlerini tadilat yaptı ki az hasarlı binalardan bahsediyorum. Yıkılan iş yerlerinde zaten çoğu tamamlanmış değil. Küçük esnaflarımız 21 metrekare konteynerlerde ticaret yapmaya çalışıyor, Tabi ister istemez eski ticaretinin çok altında bir performans gösteriyor. Öncelikle bizim talebimiz esnaflarımız üyelerimiz iş yerlerine kavuşup tıpkı 5 Şubat'taki gibi bir hale geldikten sonra tabi ki bizlerde devletimize olan sorumluluklarımızı yerine getirmekle mükellefiz. Ama şu an için o şartları oluşturmadığımızı oda başkanlarımızla beraber o şartların burada oluşmadığını defaten söyledik.